Kuih Tradisional

Sardin Gulung Bakar

22 September 2016
Hidangan 15-16 Biji

Sedapnya sardin gulung bakar atau baked sardine roll. Cara buatnya mudah. Sesuai sangat buat sarapan pagi. Dengan pastry nya yang rapuh dan lemak rasa butter/marjerin. Dan rasa inti sardin yang menyelerakan.

Kredit: Blog Citarasawan

Kuih Sagu

22 August 2016

Kuih sagu antara kuih tradisional yang sedap dan mudah dibuat. Sesuai buat sarapan pagi, minum petang . Juga menjadi kegemaran semua lapisan umur. Kali ini saya buat kuih sagu bewarna merah dengan perisa rose. Jom ikut tutorial saya.

Kredit: Azie kitchen

Kuih Siput

21 August 2016

Krup krup rangup sedapnya kuih siput. Dengan rasa lemak rapuh wangi bau daun kari, kuih siput sedap dimakan sambil-sambil duduk berehat minum kopi. Semua golongan usia sukakan kuih siput ni. Jom ikut cara simple saya buat kuih siput.

Risoles

3 June 2016

Pernah makan risoles ni dari seorang kawan dari Indonesia. Katanya risoles ni memang famous di sana. Katanya lagi di sana makan dengan cili padi sedap. Tapi saya suka makan cicah dengan sos cili atau makan macam tu pun sedap. Kulitnya macam kuih ketayap/kuih dadar dan intinya daripada ubi kentang, lobak merah, isi ayam atau isi daging. Bila gigit luarnya rangup sebab guna serbuk roti + telur dan dalamnya lembut. Ada yang letak cheese atau mayonis. Memang sesuai risoles ni untuk buat sarapan pagi, minum petang, lunch box sekolah, lunch box kerje. Dan boleh di ‘frozen’ kan.

Kuih Ketayap

1 May 2016

Macam mana dapat nama ketayap ni ye? Unik. Ramai yang suka makan kuih ketayap kan. Inti sedap kalau gelap sedikit dan lembap. Bila gigit lembut dan moist je. Siapa setuju? Saya nak kongsi cara buat yang mudah. Buat sendiri boleh bubuh inti banyak mana yang kita suka. Dan yang penting homemade. Sesuai untuk sarapan dan minum petang.