Minum Petang

Kek Pisang Mudah

7 December 2016

Kek pisang yang saya kongsikan kali ini sangat mudah cara buatnya. Tanpa gunakan sebarang mesin atau mixer.

Kepada penggemar kek pisang, jangan lupa mencuba. Kek yang terjadi lembut, gebu dan lembut. Sesuai buat minum petang dengan minum kopi O. Selamat mencuba.

Sumber: Allrecipes.com

Tart Telur Besar

23 November 2016

Saya nak kongsikan resepi tart telur yang saya buat versi besar menggunakan loyang kek ataupun loyang tart. Caranya sangat mudah, dan bahan pun mudah dapat. Selamat mencuba.

Kredit: Group FB MAHN (dikongsi oleh WNur Aida WHamid)

Kuih Sagu

22 August 2016

Kuih sagu antara kuih tradisional yang sedap dan mudah dibuat. Sesuai buat sarapan pagi, minum petang . Juga menjadi kegemaran semua lapisan umur. Kali ini saya buat kuih sagu bewarna merah dengan perisa rose. Jom ikut tutorial saya.

Kredit: Azie kitchen

Kuih Siput

21 August 2016

Krup krup rangup sedapnya kuih siput. Dengan rasa lemak rapuh wangi bau daun kari, kuih siput sedap dimakan sambil-sambil duduk berehat minum kopi. Semua golongan usia sukakan kuih siput ni. Jom ikut cara simple saya buat kuih siput.

Risoles

3 June 2016

Pernah makan risoles ni dari seorang kawan dari Indonesia. Katanya risoles ni memang famous di sana. Katanya lagi di sana makan dengan cili padi sedap. Tapi saya suka makan cicah dengan sos cili atau makan macam tu pun sedap. Kulitnya macam kuih ketayap/kuih dadar dan intinya daripada ubi kentang, lobak merah, isi ayam atau isi daging. Bila gigit luarnya rangup sebab guna serbuk roti + telur dan dalamnya lembut. Ada yang letak cheese atau mayonis. Memang sesuai risoles ni untuk buat sarapan pagi, minum petang, lunch box sekolah, lunch box kerje. Dan boleh di ‘frozen’ kan.

Roti Kentang

26 May 2016
Peralatan
Oven

Dah lama tak meroti. Hari ni saya buat roti kentang/potato bread. Kalau pergi shopping complex mesti beli masih panas-panas. Lembut lemak dan gebu rasa roti ni. Apa kata kita buat sendiri. Caranya mudah dan bahan pun mudah dapat. Jom ikut tutorial saya.

Kredit: CMG Dapur Tanpa Sempadan

Apam Balik

15 May 2016

Sarapan pagi, minum petang, semua boleh buat sendiri di umah, apam balik nama diberi. Boleh letak isi banyak mana yang kita suka, jagung krim, kacang tanah. Suka tebal atau nipis. Apabila makan terasa lembut, rasa jagung krim, kacang tanah dan wangi bau vanilla. Jom kita buat apam balik sendiri.