Pencuci Mulut

Pencuci mulut atau dessert

Kek Pisang Mudah

7 December 2016

Kek pisang yang saya kongsikan kali ini sangat mudah cara buatnya. Tanpa gunakan sebarang mesin atau mixer.

Kepada penggemar kek pisang, jangan lupa mencuba. Kek yang terjadi lembut, gebu dan lembut. Sesuai buat minum petang dengan minum kopi O. Selamat mencuba.

Sumber: Allrecipes.com

Tart Telur Besar

23 November 2016

Saya nak kongsikan resepi tart telur yang saya buat versi besar menggunakan loyang kek ataupun loyang tart. Caranya sangat mudah, dan bahan pun mudah dapat. Selamat mencuba.

Kredit: Group FB MAHN (dikongsi oleh WNur Aida WHamid)

Apam Balik

15 May 2016

Sarapan pagi, minum petang, semua boleh buat sendiri di umah, apam balik nama diberi. Boleh letak isi banyak mana yang kita suka, jagung krim, kacang tanah. Suka tebal atau nipis. Apabila makan terasa lembut, rasa jagung krim, kacang tanah dan wangi bau vanilla. Jom kita buat apam balik sendiri.

Waffle Mudah

2 May 2016

Sarapan pagi ni saya buat waffle. Buat lagi jimat, sihat dan boleh dapat banyak. Boleh letak topping macam-macam yang kita suka. Jom ikut tutorial saya cara buat waffle mudah.

Kek Marble Moist

26 April 2016
4 Reviews (5.00 out of 5)
Peralatan
Oven
Masa Masakan
40m

Kak marble moist, wangi baunya. Banyak resepi saya dah cuba. Asal resepi dari Azie kitchen, saya olah sedikit, derhaka resepi niā€¦hehehehe. Resepi ni beza sebab ada kombinasi butter dan minyak. Kombinasi butter dan minyak melembutkan lagi kek marble. Rugi tak mencuba. InsyaAllah puas hati. Nak buat makan sendiri atau nak jual pun boleh. Jom ikut tutorial ni.

 

 

Hong Kong Egg Tart

22 April 2016

Makan sekali mesti nak lagi. Pastry nya lembut rapuh. Filling nya kastard telur yang lembut dan wangi dengan bau vanilla dan rasa lemak susu segar. Semua kena cuba resepi ni, insyaAllah tak mengecewakan. Nak makan sendiri boleh. Nak berniaga pun boleh.

Kredit (pastry): https://www.facebook.com/search/top/?q=hong%20kong%20egg%20tart
Kredit (filling): http://kitchentigress.blogspot.co.nz/2012/10/hong-kong-egg-tarts-video.html