Sarapan

Sardin Gulung Bakar

22 September 2016
Hidangan 15-16 Biji

Sedapnya sardin gulung bakar atau baked sardine roll. Cara buatnya mudah. Sesuai sangat buat sarapan pagi. Dengan pastry nya yang rapuh dan lemak rasa butter/marjerin. Dan rasa inti sardin yang menyelerakan.

Kredit: Blog Citarasawan

Kuih Sagu

22 August 2016

Kuih sagu antara kuih tradisional yang sedap dan mudah dibuat. Sesuai buat sarapan pagi, minum petang . Juga menjadi kegemaran semua lapisan umur. Kali ini saya buat kuih sagu bewarna merah dengan perisa rose. Jom ikut tutorial saya.

Kredit: Azie kitchen

Risoles

3 June 2016

Pernah makan risoles ni dari seorang kawan dari Indonesia. Katanya risoles ni memang famous di sana. Katanya lagi di sana makan dengan cili padi sedap. Tapi saya suka makan cicah dengan sos cili atau makan macam tu pun sedap. Kulitnya macam kuih ketayap/kuih dadar dan intinya daripada ubi kentang, lobak merah, isi ayam atau isi daging. Bila gigit luarnya rangup sebab guna serbuk roti + telur dan dalamnya lembut. Ada yang letak cheese atau mayonis. Memang sesuai risoles ni untuk buat sarapan pagi, minum petang, lunch box sekolah, lunch box kerje. Dan boleh di ‘frozen’ kan.

Roti Kentang

26 May 2016
Peralatan
Oven

Dah lama tak meroti. Hari ni saya buat roti kentang/potato bread. Kalau pergi shopping complex mesti beli masih panas-panas. Lembut lemak dan gebu rasa roti ni. Apa kata kita buat sendiri. Caranya mudah dan bahan pun mudah dapat. Jom ikut tutorial saya.

Kredit: CMG Dapur Tanpa Sempadan

Apam Balik

15 May 2016

Sarapan pagi, minum petang, semua boleh buat sendiri di umah, apam balik nama diberi. Boleh letak isi banyak mana yang kita suka, jagung krim, kacang tanah. Suka tebal atau nipis. Apabila makan terasa lembut, rasa jagung krim, kacang tanah dan wangi bau vanilla. Jom kita buat apam balik sendiri.

Pizza Roti Gardenia

6 May 2016
1 Review (5.00 out of 5)
Peralatan
Oven
Masa Penyedian
20m
Masa Masakan
20m

Kalau ada lebihan roti boleh lah buat pizza yang mudah ni. Sesuai untuk breakfast, minum petang, makan malam pun boleh. Pizza roti, boleh buat untuk sarapan, lunch box anak-anak atau bawa pergi kerja. Sedap makan panas-panas. Jom buat. Insyallah mudah.

Waffle Mudah

2 May 2016

Sarapan pagi ni saya buat waffle. Buat lagi jimat, sihat dan boleh dapat banyak. Boleh letak topping macam-macam yang kita suka. Jom ikut tutorial saya cara buat waffle mudah.

Kuih Ketayap

1 May 2016

Macam mana dapat nama ketayap ni ye? Unik. Ramai yang suka makan kuih ketayap kan. Inti sedap kalau gelap sedikit dan lembap. Bila gigit lembut dan moist je. Siapa setuju? Saya nak kongsi cara buat yang mudah. Buat sendiri boleh bubuh inti banyak mana yang kita suka. Dan yang penting homemade. Sesuai untuk sarapan dan minum petang.