Kek Pisang Mudah

7 December 2016

Kek pisang yang saya kongsikan kali ini sangat mudah cara buatnya. Tanpa gunakan sebarang mesin atau mixer.

Kepada penggemar kek pisang, jangan lupa mencuba. Kek yang terjadi lembut, gebu dan lembut. Sesuai buat minum petang dengan minum kopi O. Selamat mencuba.

Sumber: Allrecipes.com

Tart Telur Besar

23 November 2016

Saya nak kongsikan resepi tart telur yang saya buat versi besar menggunakan loyang kek ataupun loyang tart. Caranya sangat mudah, dan bahan pun mudah dapat. Selamat mencuba.

Kredit: Group FB MAHN (dikongsi oleh WNur Aida WHamid)

Homemade Mee Kuning

17 November 2016
Cuisine
Course

Hari ini saya nak kongsikan resepi homemade mee kuning yang saya buat tanpa menggunakan mesin. Mee kuning yang kita buat sendiri di rumah tanpa bahan pengawet dan kapur. Resepi dan caranya sangat mudah. Untuk resepi ini menghasilkan lebih kurang 1 kg mee kuning. Selamat mencuba.

Sardin Gulung Bakar

22 September 2016
Hidangan 15-16 Biji

Sedapnya sardin gulung bakar atau baked sardine roll. Cara buatnya mudah. Sesuai sangat buat sarapan pagi. Dengan pastry nya yang rapuh dan lemak rasa butter/marjerin. Dan rasa inti sardin yang menyelerakan.

Kredit: Blog Citarasawan

Kuih Sagu

22 August 2016

Kuih sagu antara kuih tradisional yang sedap dan mudah dibuat. Sesuai buat sarapan pagi, minum petang . Juga menjadi kegemaran semua lapisan umur. Kali ini saya buat kuih sagu bewarna merah dengan perisa rose. Jom ikut tutorial saya.

Kredit: Azie kitchen

Kuih Siput

21 August 2016

Krup krup rangup sedapnya kuih siput. Dengan rasa lemak rapuh wangi bau daun kari, kuih siput sedap dimakan sambil-sambil duduk berehat minum kopi. Semua golongan usia sukakan kuih siput ni. Jom ikut cara simple saya buat kuih siput.

Risoles

3 June 2016

Pernah makan risoles ni dari seorang kawan dari Indonesia. Katanya risoles ni memang famous di sana. Katanya lagi di sana makan dengan cili padi sedap. Tapi saya suka makan cicah dengan sos cili atau makan macam tu pun sedap. Kulitnya macam kuih ketayap/kuih dadar dan intinya daripada ubi kentang, lobak merah, isi ayam atau isi daging. Bila gigit luarnya rangup sebab guna serbuk roti + telur dan dalamnya lembut. Ada yang letak cheese atau mayonis. Memang sesuai risoles ni untuk buat sarapan pagi, minum petang, lunch box sekolah, lunch box kerje. Dan boleh di ‘frozen’ kan.