Roti Kentang

26 May 2016
Peralatan
Oven

Dah lama tak meroti. Hari ni saya buat roti kentang/potato bread. Kalau pergi shopping complex mesti beli masih panas-panas. Lembut lemak dan gebu rasa roti ni. Apa kata kita buat sendiri. Caranya mudah dan bahan pun mudah dapat. Jom ikut tutorial saya.

Kredit: CMG Dapur Tanpa Sempadan

Apam Balik

15 May 2016

Sarapan pagi, minum petang, semua boleh buat sendiri di umah, apam balik nama diberi. Boleh letak isi banyak mana yang kita suka, jagung krim, kacang tanah. Suka tebal atau nipis. Apabila makan terasa lembut, rasa jagung krim, kacang tanah dan wangi bau vanilla. Jom kita buat apam balik sendiri.

Pizza Roti Gardenia

6 May 2016
1 Review (5.00 out of 5)
Peralatan
Oven
Masa Penyedian
20m
Masa Masakan
20m

Kalau ada lebihan roti boleh lah buat pizza yang mudah ni. Sesuai untuk breakfast, minum petang, makan malam pun boleh. Pizza roti, boleh buat untuk sarapan, lunch box anak-anak atau bawa pergi kerja. Sedap makan panas-panas. Jom buat. Insyallah mudah.

Waffle Mudah

2 May 2016

Sarapan pagi ni saya buat waffle. Buat lagi jimat, sihat dan boleh dapat banyak. Boleh letak topping macam-macam yang kita suka. Jom ikut tutorial saya cara buat waffle mudah.

Kuih Ketayap

1 May 2016

Macam mana dapat nama ketayap ni ye? Unik. Ramai yang suka makan kuih ketayap kan. Inti sedap kalau gelap sedikit dan lembap. Bila gigit lembut dan moist je. Siapa setuju? Saya nak kongsi cara buat yang mudah. Buat sendiri boleh bubuh inti banyak mana yang kita suka. Dan yang penting homemade. Sesuai untuk sarapan dan minum petang.

Roti John Homemade

27 April 2016

Selalu roti john kita beli kat pasar malam atau makan di restoran je kan. Atau pun beli di tepi jalan kat gerai abang jual burger. Apa kata kita buat sendiri di rumah. Roti john homemade dan mudah. Isi daging berempah dengan telur, sayuran, sos cili, mayonis dan lada hitam. Bahan-bahan pun mudah dapat dan boleh letak inti/isi banyak mana yang kita suka.

Pizza Homemade

26 April 2016
Peralatan
Oven
Masa Masakan
15m

Pernah buat pizza tak? Insyallah senang dan mudah dan homemade lagi. Buat sendiri boleh letak bahan macam kan dan amat jimat. Jom ikut tutorial saya buat pizza mudah. Jom!